BERLÍNSKY BIMBAP

BERLÍNSKY BIMBAP

Tento bimbap je minimálne natoľko rozmanitý ako samotné mesto Berlín. Inšpirovaný tradičným kórejským jedlom, ovplyvnený i vietnamskou, izraelskou a západnou kuchyňou. Chutné jedlo, ktoré svojou dynamikou pripomína hlavné mesto Nemecka.

BERLÍNSKY BIMBAP


PRÍSADY:

BERLÍNSKY BIMBAP

  • jedno veľké vajce (voľný chov alebo bio)
  • 100g filety z jahňaťa
  • 150g ryže
  • plná hrsť vodného špenátu
  • 1 Pak Choi
  • plná hrsť šampiňónov
  • 1 karotka
  • 1 šalotka
  • plná hrsť cíceru
  • 1 pór
  • 1 uhorka
  • 50g kyslej kapusty
  • 3 polievkové lyžice gochujang (kórejská čilipasta)
  • 1 kávová lyžička javorového sirupu
  • 20ml kukuričného sirupu
  • olej
  • morská soľ a korenie
  • štipka cayenského korenia
  • 1 kávová lyžička Ras el hanout
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sladkej sójovej omáčky
  • 1 kávová lyžička paradajkového pretlaku
  • 1 kávová lyžička medovej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • sezamové semienka (čierne i biele)
  • štipka muškátového orecha
  • štipka kôpru
  • 1 polievková lyžica masla

Zatiaľ čo sa varí voda, pokrájame mäso na menšie kúsky a marinujeme ho v zmesi z paradajkového pretlaku, pretlačeného cesnaku, cibule nakrájanej na malé kocky, štipky cayenského korenia, sójovej omáčky, soli a 20ml olivového oleja. Na pásiky nakrájanú uhorku zmiešame s kôprom, jemne posekaným cesnakom, trochou morskej soli a odložíme nabok. Zapekaciu misku vložíme do rozohriatej trúby na 150°C, opražíme ostatnú zeleninu na veľkej panvici a taktiež ju odložíme nabok. Najemno nakrájanú cibuľu pečieme na masle do zosklovatenia. Následne pridáme trochu kyslej smotany a ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Osušíme cícer, opečieme ho na oleji s jednou čajovou lyžičkou Ras el hanout. Vodný špenát opečieme s nakrájaným cesnakom na troche oleja, dochutíme soľou.

Pak Choi rozdelíme na menšie kúsky, ktoré následne opražíme s trochou cesnaku a sladkou sójovou omáčkou. Karotku nakrájame na malé pásiky a opečieme ich na masle s trochou soli, korenia a javorového sirupu. Odložíme ich nabok. Taktiež samostatne na masle opražíme šampiňóny s muškátovým orieškom, korením, soľou, medovou horčicou a šalotkou. Keď všetky druhy zeleniny sú okorenené a opečené, marinované mäso opečieme na panvici. Uvarenú ryžu pridáme do predhriatej, tukom vytretej zapekacej misy, na ryžu navrstvíme všetku zeleninu tak, že jej stred tvorí mäso a žĺtok. Posypeme sezamovými semiačkami. Gochujang zmiešame s trochou kukuričného sirupu, soli a korenia. Pridáme najemno pokrájaný pór a opražené sezamové semienka. Tým vytvoríme lákavú pálivo-sladkú omáčku. Čilipastu servírujeme samostatne v malej mištičke.


Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmto kuchynským pomocníkom :

Klarstein Omnichef 45B, 2000 W, 45 litrov, čierna

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *