Calzone – talianska plnená kapsa z kysnutého cesta

Calzone – talianska plnená kapsa z kysnutého cesta

Calzone určite poznáte z každej dobrej pizzérie. To, čo sa u nás často nazýva aj „prekladaná pizza“, je v Taliansku bežné pouličné jedlo do ruky, ktoré sa vyrába vo veľkosti žemle, alebo o kúsok väčšie. Príprava calzone je veľmi jednoduchá, a preto môže byť zaujímavou alternatívou obeda do školy či práce:

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 150 ml vody alebo mlieka
  • 230 ml kvásku
  • 2 čajové lyžičky medu
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 320 g hladkej múky T650
  • 2 čajové lyžičky soli

Na náplň:

  • 450 g plnotučnej ricotty, alebo iného mäkkého syra
  • 450 g mletého mäsa (druh vyberte podľa chuti)
  • 250 g mozarelly
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Rozmarín
  • Bazalka

Postup:

Vsypte múku do misy a v strede urobte jamku. Zmiešajte kvások, vodu a med, a zmes vlejte do jamky. Prikryte nádobu utierkou, odložte na teplé miesto a počkajte, kým kvások začne pracovať (začnú sa na povrchu tvoriť bublinky).

Keď je kvások naštartovaný, pridajte olej a soľ, a cesto nechajte vymiesiť v robote Bella Elegance s hnetacím hákom, asi 5 minút na pomalej až strednej rýchlosti.

Nechajte cesto prikryté látkou kysnúť na teplom mieste 3-4 hodiny, alebo v chladničke cez noc. Po vykysnutí ho vyberte, rozdeľte na 4-8 dielov (podľa toho aké veľké calzone chcete) a vyvaľkajte na pomúčenej ploche do kruhu, cesto by malo mať cca. hrúbku cesta na pizzu.

Pripravte si náplň.
Mleté mäso so soľou a koreniami osmažte na panvici s trochou oleja do zlatista. Pre vegetariánsku verziu môže nahradiť mäso grilovanou, alebo čerstvou zeleninou. Dajte 1-2 lyžice náplne do stredu každého cesta. Na vrch rozdrobte ricottu, obložte plátky mozarelly a polejte trochou olivového oleja.

Cesto preložte na polovicu, aby vám vznikol tvar písmena D, a okraje pozakladajte – vezmite spodnú stranu cesta, preložte ju cez vrchnú a prstom poriadne stlačte. Na vrchu spravte nožom tri väčšie otvory, aby mala kadiaľ unikať horúca para.

Calzone potrite olejom, preložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 260 °C. Pečte zhruba 12 minút, pokým nezozlatne.
Nechajte vychladnúť, a môžete podávať!

Chcete si pomlieť na calzone vlastné mäso? Budete potrebovať tieto nástavce:

nástavec na mletie mäsa na roboty Lucia a Gracia
nástavec na mletie mäsa na roboty Lucia a Gracia

Nemáte dosť talianských chutí? Uvarte si ľahké letné gaspacho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *