DezertyHlavné jedláPečivoRecepty

Cantuccini s brusnicami – recept

Chrumkavé talianske sušienky cantuccini sú obľúbené ako drobné sladké potešenie ku káve. S kyslastými brusnicami chutí táto pôvodne mandľová sušienka sviežo a netradične.

Cantucci, známe aj ako cantuccini, sú chrumkavé mandľové sušienky z Toskánska, ktoré sú ideálne na namáčanie do kávy, čaju alebo ešte lepšie do sladkého vína Marsala alebo Vin Santo. Cantuccini pochádzajú z toskánskeho mesta Prato. „Cantellus“ znamená v latinčine „kúsok“ alebo „plátok chleba“.

Veľmi sa líšia od väčšiny klasických sušienok. Vyrábajú sa z múky, vajec, cukru a mandlí, ktoré sa ďalej formujú do tvaru bochníkov a pečú v rúre. Potom sa pečú druhýkrát po tom, čo sa bochníky nakrájajú na malé plátky.

Cantucci sa jednoducho pripravujú, dajú sa ľahko prispôsobiť obľúbenej kombinácii chutí a spolu s orechovými košíčkami sú ideálne na darčeky a sviatočné podnosy so sušienkami!

Cantucci vs. Biscotti

To, čo Američania nazývajú biscotti, sa v Taliansku nazýva cantucci alebo cantuccini, ak sú malé.

Biscotti je v taliančine všeobecný výraz pre sušienky alebo piškóty a doslova znamená dvakrát (bis) upečené (cotti).

Prečo si cantucci zamilujete?

  • Cantucci si môžete pripraviť len zo 4 hlavných surovín.
  • ideálne na posielanie v balíčku.
  • Cantuccini sú vynikajúce sušienky, ktoré môžete pridať na svoj sviatočný podnos so sušienkami – pútavé, chutné a veľmi jednoduché na prípravu.
  • Vyrábajú sa bez masla alebo iného oleja, čo znižuje množstvo kalórií. Zopár si ich tak môžete dopriať aj pri redukčnej strave.
  • Cantucci môžete pripraviť aj na poslednú chvíľu, bez akýchkoľvek špeciálnych nástrojov.
  • Veľmi dobre sa uchovávajú vo vzduchotesnej nádobe alebo v nádobe na sušienky.

Výhod majú veľa, jediným problémom pri cantucci je to, že zmiznú príliš rýchlo. Tak ich poďte vyskúšať.

Cantuccini ozdobia každý sviatočný stôl.

Recept na cantuccini s brusnicami

Pripravte si túto verziu cantuccini s osviežujúcimi brusnicami vhodnú nielen na vianočný stôl.

Ingrediencie na cantuccini s brusnicami

  • 50 g lúpané mandle
  • 50 g sušené brusnice
  • 150 g múka
  • 80 g cukor
  • 1 ks vajce
  • 1 lyžička škorica
  • ½ lyžičky kypriaci prášok
  • štipka soli

Postup na cantuccini s brusnicami

  1. Mandle rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 10 minút. V mixéri vyšľaháme vajce s cukrom a štipkou soli. Do misy preosejeme múku, kypriaci prášok a škoricu. Sypkú zmes veľmi opatrne vmiešame do vyšľahaného vajca. Na záver do cesta pridáme mandle a sušené brusnice.
  2. Brusnice nemusíte kupovať sušené. Čerstvé ich môžete usušiť v sušičke ovocia. Tento proces trvá približne 8 hodín, pričom v sušičke môžete naraz sušiť viaceré druhy ovocia.
  3. Na plechu vytvarujeme vlhkými rukami valec s rozmerom približne 25 x 6 cm. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C 20 minút do zlatohneda. Plech vyberieme z trúby a necháme 5 minút chladnúť.
  4. Nožom na chlieb nakrájame valček uhlopriečne na 20 plátkov. Rozložíme ich na plech a pečieme ďalších 10-15 minút, kým aj rezné plochy nie sú zlatohnedé. Po vychladnutí vydržia cantuccini v uzavretej nádobe až 2 týždne.
Na ozvláštnenie sušienok cantuccini môžete použiť napríklad kôru z citrusov.

Ingrediencie na tradičné cantuccini a alternatívy

Recept na cantuccini je skvelý v tom, že naň potrebujete suroviny, ktoré máte väčšinou doma alebo nie je problém ich získať.

  • Múka – ja som použila hladkú múku. Môžete ju nahradiť múkou na pečivo, hladkou múkou alebo bezlepkovou múkou.
  • Cukor – dodáva sladkosť. Tieto sušienky som vyskúšala len s kryštálovým cukrom a kombináciou kryštálového cukru a medu. Obe verzie boli výborné! Neodporúčam znižovať množstvo cukru, pretože na začiatku nie sú veľmi sladké.
  • Prášok do pečiva – dodáva mierne kysnutie.
  • Vajcia – vajcia spájajú ingrediencie.
  • Vanilkový extrakt – dodáva šťavnatú chuť. Vanilkový extrakt môžete nahradiť mandľovým extraktom.
  • Príchute – cantucci môžete ochutiť napríklad nastrúhanou pomarančovou kôrou. Namiesto nej môžete pridať strúhanú citrónovú kôru.
  • Mandle – Použite surové, nelúpané, celé mandle. Ak nie ste fanúšikom mandlí, skvelou voľbou sú pistácie, lieskové orechy, pekanové orechy alebo vlašské orechy. Vďaka tejto prísade dodáte sušienkam a s nimi aj sebe prospešné minerály a vitamíny.
  • Ďalšie nápady na prísady: sušené brusnice, sušené čerešne, lupienky bielej čokolády, škoricové lupienky, čokoládové lupienky alebo kandizovaný zázvor.
Tradičné cantuccini si najlepšie vychutnáte namočené do kávy, čaju či dezertného vína.

Recept na tradičné cantuccini

Tieto toskánske mandľové sušienky sú chrumkavé, nie príliš sladké, plné pomarančovej chuti a posiate praženými mandľami. 

Ingrediencie na tradičné cantuccini

  • 2 šálky + 1 lyžica preosiatej hladkej múky
  • 1 šálka mínus 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 125 g surových nelúpaných mandlí

Postup na tradičné cantuccini

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte vajcia, pomarančovú kôru, vanilkový extrakt a všetky prísady premiešajte.
  3. Cesto preložíme na jemne pomúčenú plochu a miesime, kým nevznikne mierne lepkavé a hladké cesto.
  4. Pridajte mandle a opäť mieste, kým sa dobre nespoja.
  5. Rozdeľte cesto na dve polovice a každú polovicu vytvarujte do tvaru polena dlhého približne 30 cm a širokého 5 cm. Navlhčite si ruky; cesto sa vám bude ľahšie tvarovať.
  6. Polená položte na plech na pečenie vystlaný papierom alebo silikónovou podložkou. Uistite sa, že medzi jednotlivými polenami je dostatok miesta.
  7. Pečte 30 minút alebo dozlatista.
  8. Vyberte polená z rúry a nechajte ich 10 minút vychladnúť. Potom ich ostrým zúbkovaným nožom diagonálne nakrájajte na 1,5 cm plátky.
  9. Keksy vráťte na plech a pečte ich 10-15 minút. Vyberte cantucci z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke.

Ak chcete použiť kryštálový cukor a med, dávkovanie je nasledovné: 3/4 šálky + 1 lyžica cukru (165 g) + 1 lyžica medu.

Cantuccini sa výborne hodia na prípravu darčekových balíčkov.

Ako skladovať toskánske mandľové sušienky

Pri správnom skladovaní vydržia tieto mandľové sušienky niekoľko týždňov. Môžete použiť plechovú škatuľu vystlanú papierom na pečenie, sklenenú nádobu so vzduchotesným viečkom alebo vzduchotesnú nádobu. Neodporúča sa ich uchovávať v plastovom vrecku, inak zmäknú.

Prečo sa mi cantuccini drobia?

Ak sa pokúsite sušienky krájať, kým sú ešte horúce, rozpadnú sa. Počkajte 10 minút; kým nie je poleno vlažné, ale nie úplne studené, inak sa bude krájať príliš ťažko. A vždy používajte zúbkovaný nôž.

Majú byť cantuccini tvrdé?

Áno, vďaka tomu sú ideálne na namáčanie do teplých nápojov alebo sladkého vína. Vyskúšajte ich napríklad k doma pripravenému cappuccinu či voňavej alžírskej káve.

Tvrdé sušienky cantucci vhodné ku káve môžete tiež namočiť do čokolády.

Variácie cantuccini

Existuje veľa variácií talianskych sušienok, ktoré môžete vyskúšať. Tu sú niektoré z nich:

  • Cantucci s lieskovými orechmi – namiesto mandlí môžete použiť iný druh orechov, napríklad lieskové orechy, pistácie alebo vlašské orechy.
  • Cantucci s kandizovanými pomarančmi a/alebo citrónmi – veľmi zaujímavé variácie cantucci, ktoré môžete vyskúšať samotné alebo v kombinácii s niektorými orechmi.
  • Čokoládové cantucci – použite rovnaký recept, ale znížte množstvo cukru o ⅓ a namiesto mandlí pridajte mini čokoládové lupienky – budete mať čokoládové cantucci.

Existuje aj slaná verzia cantucci s názvom cantucci salati, v ktorej sa používa väčšinou parmezán a pistácie.

Nech už robíte ktorúkoľvek verziu cantuccini, pripravte ich radšej viac – rýchlo sa míňajú.

Cantucci salati so syrom, mandľami a pistáciami – recept

Slané cantucci sú veľmi chutné občerstvenie: chrumkavé a chutné plátky, rustikálny variant klasických sladkých sušienok, v tomto prípade vyrobené zo syrového cesta, obohatené mandľami a pistáciami. Hodia sa k šalátom, len tak k vínu, ale vychutnáte si ich aj s nátierkami, výborná je na nich táto avokádová nátierka.

Aj slané cantucci sa pečú dvakrát: najprv bochníky, potom sa nakrájajú na plátky a znova sa pečú v rúre, kde sa im vytvorí krásny zlatistý povrch a typická chrumkavá štruktúra.

Ingrediencie na cantucci salati so syrom, mandľami a pistáciami

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla (môžete ho nahradiť 80 ml extra panenského olivového oleja)
  • 2 vajcia
  • 40 g parmezánu
  • 40 g syra pecorino
  • 100 g mandlí a pistácií
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup na cantucci salati so syrom, mandľami a pistáciami

  1. Najprv dajte studené maslo na kúsky do mixéra s múkou, práškom do pečiva a soľou. Niekoľkokrát ho premixujte na vysokých otáčkach, až kým nie je pieskové. Môžete to urobiť aj ručne pomocou vidličky. Pridajte syr a vajcia, niekoľko sekúnd miešajte a hneď získate vláčne cesto.
  2. Potom cesto rozdeľte na polovicu. Vytvorte 2 bochníky s priemerom 5 cm a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C v strede asi 18 minút, kým bochníky nie sú nadýchané a zlatohnedé. Vyberte z rúry a nakrájajte ostrým nožom na plátky s hrúbkou asi 2 cm.
  4. Druhýkrát pečte v rúre vždy v strednej časti pri 180 °C asi 10 – 12 minút, nie je potrebné ich otáčať! Na povrchu musia byť zlatohnedé a chrumkavé.

Sušienky cantuccini sú chutné, jednoduché a hravé, dávajú priestor fantázii. Zaraďte ich aj vy do svojho nielen sviatočného pečenia!

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang