Hlavné jedlá

Fialový zemiakový rosti-burger – recept

Netradičný burger bez žemle obložený švajčiarskymi špecialitami: fialovými zemiakmi, rakletovacím syrom, chrumkavou slaninou a lahodným prepeličím volským okom. Burger ako miniatúra švajčarskych Álp s plnou chuťou.

Prísady

  • 300 g fialových zemiakov Vitelotte
  • 200 g zemiakov
  • 2 šalotky
  • 1 veľké vajce
  • 3 prepeličie vajcia
  • 50 g roztopeného masla
  • 200 g rakletovacieho syra
  • 3 pásy slaniny
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 1 plná hrsť mini šťaveľov
  • zmes čerstvých byliniek: rozmarín, tymian, saturejka, bobkový list
  • himalájska soľ
  • zmes farebného korenia

Postup

Fialové zemiaky umyjeme a 10 minút varíme v slanej vide. Potom ich scedíme, ošúpeme a postrúhame. Šalotky ošúpeme a najemno nakrájame. Postrúhané zemiaky zmiešame so šalotkami, himalájskom soľou, farebným korením a štipkou muškátového orieška. 

V panvici rozpálime maslo a pridáme zmes čerstvých byliniek, ktoré rozvoňajú celé jedlo i kuchyňu. Vymiešanú zemiakovú hmotu spracujeme ešte rukami, stlačíme a vyformujeme tvar podobný mäsovej placke v burgeri.

Placku pečieme na panvici tak dlho, kým sa nezafarbí nahnedo spodná strana. Kto chce, môže dochrumkava opiecť aj druhú placku. Potom rösti uložíme do teplej rúry. Rakletovací syr roztopíme v rúre na pečenie pri 200 stupňoch alebo na to použijeme špeciálnu rakletovaciu piecku. Slaninku upečieme do chrumkava. Volské oko z prepeličieho vajíčka upečieme tak, aby žĺtok zostal pekne lesklý.

Servírovanie: Opečené fialové rösti obložíme roztopeným syrom a chrumkavou slaninkou. Navrch uložíme volské oko a mini šťavely. Delikatesne obložený zemiakový rösti burger so švajčiarskym nádychom – pre skutočných kulinárov.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang