FRANCÚZSKE PRACLÍKY SO SLIVKAMI A FIGAMI

FRANCÚZSKE PRACLÍKY SO SLIVKAMI A FIGAMI

Raňajkovať ako boh vo Francúzsku – chrumkavý francúzsky toast je najväčší klasik! V našej interpretácii tohto jednoduchého jedla predstavujeme kulinárske zvádzanie mimoriadnym spôsobom: teplé, maslovo-sladké francúzske praclíky s kúskom exotiky. Ovocno-svieža kompozícia zo sliviek a fíg spolu so sladkými praclíkmi predstavujú skutočnú symfóniu chutí.

FRANCÚZSKE PRACLÍKY SO SLIVKAMI A FIGAMI


PRÍSADY:

FRANCÚZSKE PRACLÍKY SO SLIVKAMI A FIGAMI

  • 350 ml teplého mlieka
  • 70 g múky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • štipka škorice
  • štipka sušeného droždia
  • 500 ml vody
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica prepusteného masla
  • rastlinný olej
  • 2 figy
  • 2 slivky
  • 2 polievkové lyžice tmavého trstinového cukru Muscovado
  • 1 čajová lyžička hnedého trstinového cukru
  • 1 limetka
  • javorový sirup
  • slivkovej marmelády
  • figovej marmelády

Do misy kuchynského robotu pridáme 350 ml teplej vody, cukor, škoricu, vanilkový cukor a trochu soli, zmiešame a vrch posypeme sušeným droždím. Droždie necháme 5 minút pracovať. Následne pridáme múku a roztopené maslo, kuchynský robot najskôr zapneme na hnetenie cesta na nízkom, potom na strednom stupni. Cesto vyberieme z misy, umyjeme ju a potrieme trochou oleja (aby sa cesto o ňu neprilepilo). Cesto vrátime do misy, zakryjeme fóliou a necháme odpočívať v teple na približne jednu hodinu (kým zdvojnásobí objem). Do hrnca nalejeme 500 ml vody, pridáme prášok do pečiva a necháme krátko povariť.

Medzitým predhrejeme rúru na 230 stupňov. Taktiež pripravíme plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Teraz sa môžeme vrátiť opäť k cestu. Vyberieme ho z misy, vyšúľame z neho dlhého hada, z ktorého formujeme praclíky. Praclíky opatrne povaríme vo vode na 30 sekúnd, následne ich uložíme na pripravený plech. Rozdelíme bielok od žĺtka, žĺtok zmiešame s 20 ml zmesou z vody a kypriaceho prášku. Vajíčkovou zmesou štetcom ponatierame praclíky, ktoré dáme piecť do rúry na 12 až 15 minút. Len čo praclíky krásne zozlatnú, môžeme ich vybrať a nechať vychladnúť. Medzitým si pripravíme ovocnú prílohu.

Príprava slivkovo-figového kompótu

Slivky a figy nakrájame na osminky a pridáme do misy. Ovocie zmiešame s trochou limety, korenistým cukrom Muscovado a jemne nasekanou mätou, čím vytvoríme nádhernú ovocno-sladkú arómu s exoticko-osviežujúcim nádychom. Teraz môžeme prejsť k francúzskym toastom. Jedno vajce zmiešame s trochou hnedého cukru, praclíky rozpolíme a obe polovice namočíme do sladkej vajíčkovej zmesi. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpálime trochu prepusteného masla, na ktorom krátko opečieme obe polovice (kým na povrchu nevznikne krásne zlatistá kôrka). Na tanier naložíme ovocnú zmes a praclíky, javorový sirup dodá jedlu prírodne karamelovú chuť. Figová a slivková marmeláda harmonicky dopĺňajú celkový kulinársky zážitok.

Medzitým pripravíme cesto na vafle. Do kuchynského robota pridáme maslo, cukor, vanilkový cukor a vajcia, ktoré vymiešame dopenista. Potom pridáme múku a prášok do pečiva, prilejeme cmar. Kuchynský robot nám ušetrí prácu a vymieša krémové cesto. Zapneme vaflovač, necháme ho poriadne rozohriať a potrieme chuťovo neutrálnym olejom. Postupne upečieme vafle. Na tanier položíme vafle, obložíme ich kúskom masla a opečenou prepelicou. Môžeme posypať trochou pažítky. Ak si chceme vychutnať typicky americký variant, nesmie chýbať javorový sirup!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *