Jarná polievka Miso

Jarná polievka Miso

Cestovanie do cudzích krajín je teraz tabu … a zrejme ešte aj nejaký čas bude. To nám však nebráni objavovať svet!

Pripravili sme si pre vás recept na jednoduchú jarnú miso polievku. „Miso“ je pasta z fermentovaných sójových bôbov, ktorá sa často využíva v Ázijskej kuchyni, obzvlášť v Japonsku. A bude tiež jedinou „nezvyčajnou“ surovinou, ktorú budete potrebovať.
Upravili sme totiž recept tak, aby ste všetko potrebné našli aj vo svojich potravinách!

Ingrediencie:

  • 750 g vykostených kuracích stehien bez kože
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica sherry
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 250 g cestovín soba (pohánkové cestoviny, môžete nahradiť špagetami)
  • 250 g jarného hrášku
  • 8 pohárov vody
  • 2 stredne veľké póry
  • ¼ pohára bielej miso pasty
  • 4 poháre mladého špenátu
  • Niekoľko lístkov bazalky

Postup:

Kuracie stehná okoreňte a osoľte. Do hrnca nalejte olej, a zohrejte na varnej doske. Pridajte celé stehná, a na strednej teplote smažte 3-4 minúty z každej strany, bez toho aby začalo výrazne hnednúť.

Pridajte k prsiam zázvor a cesnak. Počkajte pokým sa uvoľnia vône, ale nenechávajte ich zhnednúť. Prilejte sherry (alebo autentickejším Mirin), sójovú omáčkuvodu, a celú zmes nechajte zovrieť. Následne znížte teplotu a nechajte variť na miernom ohni 20 minút. Odstavte vývar z varnej dosky a vyberte stehná. Nakrájajte ich na centimetrové pásiky a vráťte späť do polievky. Ochutnajte ju a dokoreňte alebo pridajte sójovú omáčku.

Nechajte zovrieť hrniec vody, a vo vode rýchlo oblanšírujte nakrájaný pór a jarný hrášok. Po cca. minúte vyberte, prepláchnite studenou vodou a odložte. Do vody potom môžete dať soba cestoviny, a pripraviť ich podľa inštrukcií na obale. Po uvarení ich prepláchnite studenou vodou a nechajte ich odležať.

Pred podávaním rozdeľte cestoviny na porcie a vopred ich dajte do misiek. Vývar nechajte takmer zovrieť, a pridajte špenát. Po minúte pridajte aj oblanšírovaný hrášok a pór. Miso pastu rozmiešajte s niekoľkými naberačkami vývaru, a pridajte do hrnca. Teplý vývar môžete nalievať priamo na cestoviny.

A je to! Môžete podávať.

Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmto kuchynským pomocníkom:

Po výlete do Ázie môžete skúsiť aj cestu na blízky východ s krémovým hummusom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *