KHORESHT E BERLINMEH

KHORESHT E BERLINMEH

Kulinárska rafinovanosť Perzie kombinovaná s berlínskou kuchyňou. Typické perzské ghormeh sa v tomto recepte netradične snúbi so zemiakmi vplyvom berlínskej kuchyne. Ghormeh zo žltej šošovice, vlašských orechov, ibišteka, granátového jablka a sušeného citróna sa snúbi s farebnými zemiakovými hranolkami a dusenou ryžou basmati. Skrátka multinárodná aliancia, ktorá okúzli vaše zmysly.

KHORESHT E BERLINMEH


PRÍSADY:

KHORESHT E BERLINMEH

  • 100 g ryže basmati (extra dlhozrnnej)
  • zväzok šafranu
  • 50 g masla
  • 1 ázijský sladký zemiak
  • 4 x 1 zemiak rôzneho druhu (napr. Violette, Laura, Linda, Annabelle…)
  • 1 x granátové jablko
  • 3 polievkové lyžice šťavy z granátového jablka
  • 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 plná hrsť vlašských orechov
  • 100 g žltej šošovice
  • 1 hrsť ibišteka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 sušený citrón
  • 1 štipka rasce
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 1 zväzok kôpra
  • 1 štipka sušených byliniek na prípravu Ghormeh Sabzi
  • morská soľ a čierne korenie

Príprava ghormeh:

Žltú šošovicu dáme zmäknúť do vody na minimálne 1 hodinu. Cibuľu nakrájame na kolieska, jemne nasekáme cesnak a opražíme ich na rozpustenom masle. Potom pridáme šošovicu, vlašské orechy a ibišteky. Na záver pridáme paradajkový pretlak a opražíme. Ochutíme korením, soľou, rascou i sušenými bylinkami a podlejeme cca. 100 ml vody. Pridáme šťavu z granátového jablka so štipkou cukru a rozmliaždeným šafranom. Predtým, než do gharmeh pridáme sušený citrón, ho vidličkou popicháme na rôznych miestach. Potom gharmeh dusíme 90 minút na strednom plameni, čím sa uvoľní najvyššia intenzita chutí a aróm.

Príprava ryže basmati:

Ryžu zmiešame s trochou soli a varíme max. 5 minút. Zemiaky druhu Violette a Annabelle pokrájame na kolieska. Do veľkého hrnca pridáme olej, rozpálime ho a opečieme na ňom kolieska zemiakov. Osolíme a ochutíme sušenými koreninami. Potom na zemiaky pridáme basmati ryžu, na ňu uložíme malé kusy masla a hrniec zakryjeme dvomi utierkami a pokrievkou. Pri malom plameni dusíme 45 minút – pre perfektne pripravenú perzskú ryžu s európskymi zemiakmi.

Príprava zemiakových hranoliek:

Ázijský sladký zemiak a zemiaky druhu Laura a Linda pokrájame na tenké pásiky, umyjeme a osušíme. Hranolky opražíme na oleji, prebytočný tuk odsajeme za pomoci kuchynskej utierky.

Servírovanie:

Ghormeh posypeme jadierkami z granátového jazyka a čerstvou petržlenovou vňaťou. Obložíme hranolkami a pripravenou ryžou. Aromatickú basmati ryžu možno zafarbiť šafranom a zjemniť nasekaným kôprom – výsledok predstavuje zmyselná i vizuálne zvodná kreácia, kombinujúca perzskú tradíciu s berlínskym voľným duchom.


Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmito kuchynskými pomocníkmi :

Klarstein CP3-VARICOOK XL-H, 3100W
Klarstein VitAir Turbo, 1400 W, 9 l, teplovzdušná fritéza, grilovanie, pečenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *