Kráľovský quiche

Kráľovský quiche

Quiche sú plnené koláče, ktoré sa pečú vo francúzsku celé storočia. Spočiatku fungovala kôrka ako prepravná nádoba, v ktorej si človek priniesol „jedlo“ a teda plnku, na pole, do bane či inak do roboty. Vďaka kôrke môhol zjesť koláč aj so špinavými rukami – a kôrku jednoducho zahodil.

Dnes by sme sa na niekoho, kto zahodí kôrku z chutného quiche alebo anglického jablkového koláča pozerali ako na blázna – veď je to predsa tá najchutnejšia časť celého jedla! Poďme si spoločne ukázať recept na bohatý letný quiche:

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ hrnčeka oleja
  • ¼ hrnčeka studenej vody

Na plnku:

  • 6 plátkov slaniny alebo šunky
  • 2 veľké póry
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
  • 6 veľkých vajec
  • 2 hrnčeky šľahačky
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 1/8 čajovej lyžičky muškátového orechu
  • 1 ½ hrnčeka nastrúhaného syra
  • ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Najprv si pripravte cesto. V miske zmiešajte múku so soľou. Vodu a olej vyšľahajte aby sa mierne spojili, a primiešajte k suchým surovinám. Vypracujte na hladké cesto, ale snažte sa miesiť ho čo najmenej – vďaka tomu si zachová chrumkavosť a správnu textúru.

Predhrejte rúru Klarstein minibreak na 200 °C. Cesto vyrolujte do kruhu o niekoľko centimetrov širšieho, ako je vaša forma na pečenie. Pomocou valčeka cesto presuňte do formy, a prstami ho povtláčajte tak, aby ste vytvorili z cesta vysoké okraje. Dno poprepichujte vidličkou, a na dno vsypte sušenú strukovinu, alebo ho niečím zaťažte. Nechajte piecť v predhriatej rúre 15 minút.

Medzitým si pripravte plnku.
Usmažte v panvici slaninu nakrájanú na tenké prúžky. Keď je krásne zlatá, odložte ju bokom na tanier, a 2 lyžice vypečeného tuku nechajte v panvici. Pridajte do panvice očistený a nakrájaný pór, osoľte a okoreňte. Smažte pokým nezmäkne (cca. 6-7 minút). Pridajte tymián, a nechajte ho minútku „otvoriť“ vysmažením v oleji. Zohriatím lepšie uvoľní vôňu aj chuť.

Zmiešajte v nádobe vajíčka, šľahačku, smotanu, horčicu, muškátový orech a šípku soli a čierneho korenia podľa chuti. Nakoniec pridajte aj syr, petržlenovú vňať a osmažený pór.

Na spodok upečeného cesta rozprestrite upečenú slaninu. Zalejte smotanovou zmesou až po vrch. Prekryte vrchnú stranu alobalom a pečte 1-1 ½ hodiny na 170 °C, pokým sa plnka neusadí a nespevnie. Keď ho budete vyberať, stred by mal byť stále mäkký, ale po zapichnutí noža by sa na ňom nemalo zachytávať vajíčko.

Po dopečení nechajte vychladnúť aspoň ½ hodiny, než ho budete vyberať z formy. A potom už len stačí nákrájať a podávať.

Dobrú chuť!

Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmto kuchynským pomocníkom:

Po výlete do Ázie môžete skúsiť aj cestu na blízky východ s krémovým hummusom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *