KREHKÉ LINECKÉ KOLIESKA

KREHKÉ LINECKÉ KOLIESKA

Linecké kolieska sú jednoduché na prípravu a veľmi obľúbené ako vianočné čajové pečivo. Obľube sa tešia u detí, ale aj dospelých. Je to jednoducho vianočná klasika! Pripraviť si ich môžete v dostatočnom predstihu, lebo chutné vydržia aj pár týždňov. Treba ich však skladovať v chlade a uzavretej nádobe. Poďme si ich spolu napiecť!

Ingrediencie:

  • 300 g hladká múka
  • 200 g maslo
  • 100 g práškový cukor
  • 2 ks žĺtky
  • 2 ČL citrónová kôra
  • 1 ks práškový cukor
  • 1 ČL prášok do pečiva 
  • kvapka rumu
  • ríbezľový alebo malinový lekvár
  • 50 g práškový cukor (na posypanie)

Postup:

Sypké ingrediencie preosejeme do misy kuchynského robota a pridáme k nim aj všetky ostatné ingrediencie. Cesto necháme spracovať a následne ho rozdelíme na dve časti. Obe vyvaľkáme na hrúbku približne 3 milimetre. Z jednej časti cesta vykrajujeme plné tvary a z druhej tvary s dierkami. Vždy tak, aby boli do páru.

V rozohriatej rúre na 170 stupňov pečieme približne 7 minút. Koláčiky by mali byť po upečení stále svetlé. Že sú už hotové poznáme tak, že okraje koláčikov zružovejú. 

Koláčiky s otvormi po vybratí z rúry posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Do lekváru vmiešame kvapku rumu a zmesou potrieme plné koláčiky. Na ne ukladáme pocukrované tvary s dierkou. Skladujeme v uzavretej nádobe, ale dlho nám nevydržia.

Dobrú chuť a pokojné vianočné sviatky!

Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmto kuchynským pomocníkom:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *