Kysnuté Yorkšírske pudingy

Kysnuté Yorkšírske pudingy

Yorkšírske pudingy, alebo tiež „popovers“ je druh slaného pečiva, ktorý sa jedáva k mäsu v Británií, Holandsku, ale tiež za oceánom. Prečo práve „popovers“? Pretože počas pečenia „vyskočia“ z formy v ktorej sa pečú a doslova z nej vykypia.

Najlepšie je jesť ich s mäsom, zeleninou a šťavou, ale môžete ich tiež naplniť sladkým lekvárom alebo krémom. Hoci tento variant s kysnutým cestom trochu času zaberie, stále je to rýchly recept, ktorý zvládne naozaj každý:

Ingrediencie (na 6 ks):

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 3 veľké vajcia
  • 1/2 hrnčeka kvásku
  • 1 hrnček mlieka
  • 3/4 čajovej lyžičky soli

Postup:

Zohrejte mlieko, pokým nebude na dotyk teplé. Primiešajte k nemu vajíčka, kvások a soľ. Následne postupne prisypávajte preosiatu múku a miešajte. Cesto by malo byť riedke, zhruba hustoty smotany na šľahanie. Misu prikryte utierkou a nechajte chvíľu odpočívať na teplom mieste. Počkajte, pokým kvások nezačne pracovať a cesto nezačne bublinkovať.

Vložte do mini rúry Masterchef plech na muffiny, a predhrejte ju na 230 °C. Keď je rúra predhriata, vyberte plech a vytrite každú druhú misku olejom. Trochu oleja dajte aj okolo otvorov. Mal by vám tak vzniknúť šachovnicový vzor.

Nalejte cesto do každej vytretej misky takmer po vrch, a pečte v rúre 15 minút na 230 °C. Nebojte sa ak začne cesto z misiek „vyskakovať“ – presne preto sme potreli aj vrch plechu a naplnili len každú druhú.

Potom znížte teplotu na 190 °C a dopekajte ďalších 15-20 minút, pokým nie sú zlaté. Ešte teplé pudigy vyberte z formy a nechajte trochu vychladnúť na mriežke. Podávajte čo najčerstvejšie.

Dobrú chuť!

Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmto kuchynským pomocníkom:

minirúra Klarstein Master Chef
minirúra Klarstein Master Chef

Vyskúšajte ich napríklad ku t-bone steaku s bylinkovým maslom a slivkovej omáčke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *