Recepty

Orientálny citrusový nápoj – recept

Tento marocký nápoj spája naložené citrusové plody, silnú mätu, sladký dulový sirup a štipku soli, čím vytvára osviežujúcu sladko-kyslú kreáciu, ktorá pošteklí chuťové bunky dotykom exotickej diaľavy.

Prísady:

  • 1 limu shirin (sladký citrón)
  • 1 limetka – 1 citrón
  • 1 grapefruit
  • 1 červený pomaranč
  • 3 kumquaty
  • 3 limequaty
  • arganový olej
  • morská soľ
  • 20 ml dulového sirupu
  • 20 ml mätovej šťavy
  • sušený kumquat
  • sušená kôra z pomela
  • 1 zväzok mäty
  • minerálna voda
  • Tip: Podľa možnosti používať chemicky neošetrené plody.

Postup:

Samotná príprava nápoja vyžaduje istú predprípravu: Na začiatku poriadne umyjeme plody. Na hornej strane každého plodu vyryjeme kríž. Takto ich naložíme na tri dni do sklenenej nádoby s vodou. Vodu vymeníme každý deň – plody naberú veľa tekutiny. Po troch dňoch ich odšťavíme a odložíme šťavu. Naloženie: Do narezaného kríža na hornej strane plodov vsypeme morskú soľ.

Do zaváraninovej nádoby vlejeme ovocnú šťavu, jednu polievkovú lyžicu morskej soli, 15 ml arganového oleja a pridáme i plody, ktoré by mali byť kompletne ponorené do šťavy. Zaváraninovú nádobu pevne uzavrieme.   Intenzita arganového oleja rastie priamoúmerne s dobou naloženia – preto je potrebné na začiatku dávať pozor a zvoliť kratšiu dobu naloženia.

Plody možno nechať v šťave max. 3 týždne. Vtedy dostanú intenzívnejšiu kyselkavo-sviežu arómu, ktorá je navyše jemne podčiarknutá morskou soľou a orieškovým arganovým olejom.

Samotná príprava:

Na prípravu nápoja rozštvrtíme pár naložených plodov, ktoré vložíme do veľkého džbána. Pridáme dulový sirup, mätovú šťavu, čerstvú mätu a minerálnu vodu. Jednotlivé množstvá surovín možno variovať podľa vlastnej chuti. Dochutenie pár kryštálikmi soli, sušenou kôrou z pomela a kumquata dodá nápoju intenzívnejší pocit morského vánku.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang