PERNÍKOVÉ TIRAMISU

PERNÍKOVÉ TIRAMISU

Tiramisu, typický taliansky dezert, sa ako maškrta hodí na každú príležitosť. S blížiacimi sa Vianocami ho môžete dochutiť voňavým perníkom s orieškami a vychutnať si ho tak vo vianočnej podobe.

Ingrediencie:

Tiramisu

  • 150 ml espressa
  • 100 g cukru
  • 2 polievkové lyžice amaretta
  • 250 g mascarpone
  • Škorica
  • Kakaový prášok

Perník

  • 250 g trstinového cukru
  • Vanilka
  • Škorica
  • 300 g špaldovej múky
  • 150 g masla
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 g lieskových orechov
  • 50 g mandlí
  • 50 g vlašských orechov
  • 3 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 1 perníkové korenie
  • 250 ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 4 vajcia

Postup:

  • Aby ste dostali perníkové cesto, zmiešajte dokopy múku, cukor, vanilku, škoricu, prášok na pečenie, kakao a oriešky. Následne zohrejte mlieko, v ktorom necháte roztopiť maslo. Po vychladnutí pridajte takto pripravené mlieko k vymiesenej zmesi cesta. Po tom, čo to celé zamiešate dokopy v kuchynskom robotovi, pridajte vajcia a med. Miešajte, až kým nedostanete hladké cesto, ktoré vylejte do formy na pečenie. Perník pečte v trúbe 15 minút pri teplote 200 °C alebo 20 minút v teplovzdušnej fritéze Klarstein VitAir.
  • Keď upečený perník vychladne, nakrájajte ho na viacero vrstiev, pričom do formy na pečenie vložte spodnú vrstvu pre tiramisu. Perníkový spodok nechajte nasať zmesou s čerstvo pripraveným espressom, cukrom a amarettom. Navrch použite krém z mascarpone, cukru a škorice. Tento postup opakujte pri každej ďalšej vrstve. Najvyššiu vrstvu ukončite krémom.
  • Tiramisu dajte minimálne na 4 hodiny chladiť do chladničky. Vrch štedro posypte kakaovým práškom a po 4 hodinách môžete servírovať. Prajeme dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *