Dezerty

Perníkové tiramisu – recept

Tento dezert ponúka lahodné spojenie korenistého perníka a sladko-krémového tiramisu.

Prísady

  • 150 ml espresso
  • 100 g cukru
  • 2 polievkové  lyžice amaretta
  • 250 g mascarpone
  • škorica
  • kakaový prášok
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • štipka škorice
  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 150 g masla
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 50 g lieskových orechov
  • 50 g mandlí
  • 50 g vlašských orechov
  • 3 polievkové lyžice kakaového prášku
  • balenie korenia na perník
  • 250 ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 4 vajcia

Postup

Perník: Zmiešame múku, cukor, vanilku, škoricu, korenie do perníka, kypriaci prášok, kakao a orechy. Následne rozohrejeme mlieko s maslo, vychladené pridáme do múčnej zmesi. Poriadne premiešame, pridáme vajcia a med, vymiesime lesklé cesto, ktoré vylejeme na plech. Pečieme cca. 15 minút pri 200°C. 

Keď upečený perník vychladne, pokrájame ho na vhodne veľké kúsky (záleží to od konkrétnej formy) a položíme prvú vrstvu cesta do hlbokej formy. Cesto pokropíme čerstvým espressom s cukrom a amarettom. Následne vymiešame mascarpone s cukrom a škoricou a postupne vrstvíme (pričom perníkové cesto vždy ovlažíme espressovou zmesou). 

Poslednú vrstvu tvorí mascarpone krém. Tiramisu odložíme do chladu minimálne na 4 hodiny. Pred servírovaním posypeme hrubšou vrstvou kakaového prášku.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang