RIZOTO S ČIERNYM KOREŇOM

RIZOTO S ČIERNYM KOREŇOM

Subtílna chuť kostihoja (ľudový názov: čierny koreň) je v tomto recepte využitá v krémovom rizote, ktorému spolu s muškátom a bielym vínom predáva charakteristickú arómu.

RIZOTO S ČIERNYM KOREŇOM


PRÍSADY:

RIZOTO S ČIERNYM KOREŇOM

  • 100g ryže na prípravu rizota
  • 20ml bieleho vína
  • 200g čierneho koreňa
  • 100ml smotany na šľahanie
  • 1 citrón
  • 1 veľkú šalotku
  • 80g masla
  • 350ml zeleninového vývaru
  • 20ml olivového oleja
  • soľ a korenie
  • štipka muškátového orecha
  • hrsť píniových semienok
  • sušené špičky tymianu

Na začiatok naložíme očistené čierne korene zbavené šupky do misky so studenou vodou zmiešanou so šťavou z jedného citróna, aby korene nestratili svetlú farbu. Zatiaľ čo sa zeleninový vývar varí na malom plameni, nakrájame korene na menšie kúsky, ktoré spolu so šalotkou (nakrájanou na kocky), ryžou, trochou masla vložíme do horúcej panvice. Keď šalotka zosklovatie a koreň začne voňať, obsah panvice štedro podlejeme bielym vínom. Vzápätí pridáme vývar a smotanu na šľahanie. Po cca. 20 minútach mierneho dusenia by mala ryža nasiaknuť všetku kvapalinu. Rizoto dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom.   V druhej panvici opečieme zvyšné rozpolené čierne korene s píniovými jadierkami. Ozdobíme nimi rizoto. Tip: Sušené tymianové špičky prepožičajú rizotu omamnú arómu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *