Pečivo

Škoricové pletenky – recept

Máte radi osie hniezda? Tento variant je jednoduchý na prípravu, a navyše sa robí z rovnakého cesta ako veľa iných koláčov – takže môžete pripraviť väčšie množstvo, a prichystať niekoľko rôznych sladkostí na vianočný stôl. Určite ich vyskúšajte, stojí to za to!

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej bielej múky
  • 7 g droždia
  • 275 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 ½ čajovej lyžičky soli

Na náplň:

  • 100 g masla
  • 80 g kryštálového cukru (ideálne cukor muscovado)
  • 1 polievková lyžica múky
  • 2 polievkové lyžice škorice
  • ½ polievkovej lyžice mletého kardamónu

Na citrónovú polevu

  • 100 g práškového cukru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Postup:

Nechajte mlieko zovrieť, odstavte z ohňa a pridajte maslo. Nechajte vychladnúť. V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a v strede urobte jamku. Prilejte mlieko, a počkajte, pokým sa kvasnice aktivujú (uvidíte bublinky). Pridajte soľ, a spracujte na hladké cesto s pomocou kuchynského robota Bella Rossa.

Vypracované hladké cesto prekryte utierkou, a nechajte na teplom mieste kysnúť, pokým nezdvojnásobí objem.

Zmiešajte spolu všetky ingrediencie na náplň, a spracovávajte, pokým nevznikne hladká pasta.

Cesto zrazte a rozvaľkajte do štvorca so stranou cca. 45 centimetrov, a rozotrite čo najrovnomernejšie náplň po celom ceste. Preložte jednu stranu do druhej tretiny celého cesta, a druhý koniec preložte a zarovnajte s okrajom (ako pri skladaní listu do obálky). Jemne prejdite valčekom, aby sa cesto spojilo.

Orežte okraje, a nakrájajte po šírke na 12 kusov. Každý kúsok najprv zatočte, až pokým sa nezačne sťahovať, následne z neho uviažte voľný uzol a konce založte pod uzol. Poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 20 minút odpočívať a podkysnúť.

Medzičasom si predhrejte rúru na 220 °C (200 °C teplovzdušná), a podkysnuté pletenky dajte piecť na cca. 10-20 minút, pokým nezozlatnú. Po vytiahnutí z rúry ich potrite cukrovou vodou, posypte kryštálovým cukrom a nechajte vychladnúť.

V miske zmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu, pokým nevznikne riedka poleva. Polejte pletenky polevou.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang