TSCHELO NA CHILI HUMMUSE

TSCHELO NA CHILI HUMMUSE

Perzský spôsob varenia pripomína umenie: predovšetkým plnou vášňou a zameranosťou na najmenšie detaily pre zabezpečenie očarujúceho zážitku. Dlhoročná tradičná technika sa odrazila aj v tomto národnom iránskom diele: v tschelu. V našej farebnej kompozícii sa snúbia chrumkavé orechy, čerstvé bylinky, sušený drač spolu s plodom physalis na perfektne udusenej ryži. Výsledok predstavuje osviežujúcu kombináciu sladkých, bylinných a ostrých chutí, ktoré prinesú kúsok Perzie aj na vaše podnebie.

TSCHELO NA CHILI HUMMUSE


PRÍSADY:

TSCHELO NA CHILI HUMMUSE

  • 500 g ryže Basmati (extra dlhozrnnej)
  • 100 g sušeného drača
  • 100 g olúpaných pistácií
  • 80 g mandľových lupienkov
  • 20 g sušenej pomarančovej kôry
  • 50 g sušených plodov physalis
  • 3 zemiaky
  • 3 červené cibule
  • arganový olej
  • 1 kus masla
  • 3 chili papričky
  • 1 polievková lyžica El Tahina
  • štipka šafranu
  • 300 g cíceru
  • škorica
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • rasca
  • 1 polievková lyžica mletej papriky
  • zelený a čierny kardamón
  • 6 čerstvých plodov physalis
  • 100 g trstinového cukru
  • štipka korenia na prípravu Ghormeh Sabzi

Príprava hummusu:

Na noc necháme namočiť cícer a danú vodu odložíme na neskôr. Potom zmixujeme polievkovú lyžicu tahiny, pretlačený cesnak, čerstvé plody physalis a dve chili papričky. Ochutíme ešte štipkou rasce a morskou soľou. Všetky prísady zmixujeme do jemnej zmesi. Odloženú vodu z cícera zmiešame s tromi polievkovými lyžicami arganového oleja a pridáme do zmixovanej zmesi. Zmes potom zakrytú necháme odpočívať dve hodiny. Tým sa všetky chute a arómy plne zmiešajú a spoja sa do harmonického celku.

Perfekte dusená ryža:

Basmati ryžu predvaríme max. 7 minút. Na spodok hrnca pridáme arganový olej, na ktorý uložíme plátky zemiakov. Na zemiaky uložíme basmati ryžu a veľké kusy masla. Prikryjeme dvomi kuchynskými utierkami a pokrievkou. Pri jemnom stupni varenia varíme 45 minút. Medzitým rozdrobíme pár zväzkov šafranu s trochou arganového oleja a vody. Touto zmesou sa neskôr zafarbí tretina ryže, zvyšné dve tretiny zostanú biele. Na záver sa tretiny opäť zmiešajú a vznikne voňajúca zmes. Na rozpálenej panvici opražíme nasekané mandle a pistácie, pridáme dráč, pomarančovú kôru, rozpustené maslo a trocha cukru. Zmes jemne skaramelizujeme a celú zmes pridáme k ryži. Ozdobíme trochou sušeného physalis a petržlenovej vňate. Dochutíme kardamónom, rascou, škoricou a korením. Pod humus ešte pred podávaním zmiešame posekanú petržlenovú vňať, chili a štipku mletej papriky.

Servírovanie:

Pikantný hummus samostatne naložíme k voňajúcemu tschelu, ozdobíme petržlenovou vňaťou. Rozličné textúry a mnohé arómy privedú vaše zmysly ku kulinárskej extáze.


Túto pochúťku si môžete pripraviť aj s týmito kuchynskými pomocníkmi :

Klarstein Sapporo, rýžžovar, 1 l, ušlachtilá oceľ
Klarstein Herakles-4G-B, 1500 W, 2 litre, stolný mixér

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *