Celozrnné škoricové slimáky s jablkovým pyré

Celozrnné škoricové slimáky s jablkovým pyré 

Naše škoricové slimáky chutia jednoducho božsky. A to aj napriek tomu, že sme nepoužili takmer žiadne maslo. Väčšinu masla sme nahradili jablkovým pyré. Vďaka tomu budú koláče krásne šťavnaté. Tým, že už samotné jablkové pyré je sladké, môžete zároveň ušetriť aj cukor. So zdravou celozrnnou múkou dodáte škoricovému koláču rustikálnu nôtu, vhodnú práve počas vianočného obdobia. 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 75 ml mandľového mlieka 
  • 350 g celozrnnej múky 
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 35 g trstinového cukru
  • 1 PL javorového sirupu
  • 40 g jablkového pyré
  • 10 g masla
  • 1 vajce
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 10 g trstinového cukru
  • 1 PL javorového sirupu
  • 2 ČL škorice 

Postup:

  1. Najprv zohrejte mlieko a rozdrvte doň droždie. Pridajte ČL javorového sirupu a 1 PL múky a všetko dobre zmiešajte. Teraz cesto na šišky prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
  2. Medzitým môžete v miske kuchynského robota zmiešať zvyšnú celozrnnú múku s práškom do pečiva, soľou a trstinovým cukrom. Ďalej pridajte vajce, maslo, jablkové pyré a pripravené kvasnicové cesto. Nastavte robota na hnetací program a nechajte ho pracovať, až kým sa cesto neoddeľuje od okrajov misky. Ak je cesto príliš suché, jednoducho pridajte trochu mlieka.
  3. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, kým značne nezväčší svoj objem. Cesto vyberte z misky a na pomúčenej pracovnej ploche rukami vytvarujte obdĺžnik. Rovnomerne ho vyvaľkajte. Malo by byť hrubé asi jeden centimeter.
  4. Na plnku do slimákov zmiešajte trstinový cukor a škoricu s javorovým sirupom. Touto sladkou plnkou rovnomerne natrite povrch cesta. Teraz cesto zrolujte a nakrájajte ho na cca dva centimetre hrubé plátky. Položte plnených slimákov na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte asi 30 minút kysnúť.
  5. Nakoniec dajte škoricové slimáky do strednej časti rúry a pečte 8 až 10 minút pri 200 °C. A zdravý škoricový pôžitok je hotový. Maškrtníci, pre ktorých nie sú slimáky dostatočne sladké, si môžu jednoducho a rýchlo vykúzliť polevu z citrónovej šťavy, práškového cukru a vody.
  6. A je to. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *