KELT YORKSHIRE PUDDING

Kelt yorkshire pudding

Yorkshire puding, avagy „popovers“ egy fajta sós tészta, amelyet húshoz szokás fogyasztani Angliában, Hollandiában, de az óceán mögött is. Miért pont „popovers“? Mert a sütés közben „kiugranak“ a sütőformából és szó szerint túlkelnek.

Legjobb hússal, zöldséggel és szaftal fogyasztani, de megtöltheti édes lekvárral vagy krémmel is. Bár ez a kelt tésztás változat több időt igényel, még mindig egy gyors recept, amely mindenkinek sikerül.

Hozzávalók (6 db-hoz)

  • 1 bögre sima liszt
  • 3 nagy tojás
  • ½ bögre kovász
  • 1 bögre tej
  • ¾ kiskanál só

Elkészítés:

Melegítse meg a tejet, amíg nem lesz meleg az érintésre. Keverje bele a tojásokat, kovászt és a sót. Ezután folyamatosan adja hozzá az átszitált lisztet és keverje. A tésztának ritkának kellene lennie, körülbelül annyira mint a tejszín. A talát takarja le törlőruhával és egy darabig hagyja pihenni meleg helyen. Várja meg, míg a kovász el kezd dolgozni és a tésztaban buborékok lesznek.

Mini sütőbe tegye bele a Masterchef pléh muffin formát és melegítse fel 230°C. Ha a sütő fel van melegítve, vegye ki a pléh formát és minden második kis tálat be kell kenni olajjal. Egy kevés olajat tegyen akörül is. Így sakktábla mintának kellene kialakulnia.

A tésztát öntse bele az összes olajjal bekent kistálba majdnem a tetejéig és süsse a sütőben 15 percig 230 °C. Neaggódjon attól, hogy a tészta elkezd “kiugrálni” – pontosan ezért kentük be a pléh forma tetejét is és csak a minden második kistálba öntöttük bele a tésztát.

Majd vegye le a hőfokot 190 °C és süsse még 15-20 percig, amíg nem lesz arany a tészta. Még meleg pudingot vegye ki a formából és hagyja kicsit kihülni a rostélyon. Tálalja minél frissebben.

Jó étvágyat!

Ezt a finomságot ezzel a konyhai segítőtársal is elkészítheti:

Klarstein Masterch Chef minisütő
Klarstein Masterch Chef minisütő

Próbalja ki például a t-bone steak-hez gyógynövényes vajjal és szilvás mártáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük