Kovászos fahéjas fánk

Kovászos fahéjas fánk

Itt van a farsangi szezon, úgyhogy it az ideje utánanézni valami hagyományos kajáknak. Fánkok öröktől fogva egy hagyomános farsangi finomság voltak Magyarországon. Ki akarja próbálni ezt a hagyományos receptet, vagy unalmasnak találja? Próbálja ki a mi modern változatunkat, amely ízletes fahéj cukorban van bele forgatva.

Hozzávalók:

 • 1 csésze teljes tej
 • 1 nagy tojás
 • 4 evőkanál olvadt vaj
 • 1 csésze kovász
 • 3 ½ csésze sima liszt
 • ½ csésze cukor
 • 1 kávéskanál kardamon
 • 1 kávéskanál fahéj
 • 1 kávéskanál só
 • Vaj megkenéshez, olvadt
 • Fahéj cukor

Elkészítés:

Tálban keverje össze a 2 csésze lisztet, tejet, vajat, cukrot és a kovászt. Ritka tészta keletkezik belöle, amelyet takarja be törlőruhával és rakja el meleg helyre. Várjon, míg a kovász elkezd dolgozni és buborékozni.

Tésztát öntse át a konyhai robotgépbe, amelyre ráhelyezte a keverőlapátot. Hagyja dagadni a tésztát alacsony gyorsaságon és fokozatosan keverje bele a maradék lisztet. A tésztának meg kéne maradnia a keverőlapon és leválnia az edény falairól.

Tegye át a tésztát olajjal kikent edénybe és forgassa át úgy, hogy egész beburkoljon az olajba. Takarja le az edényt torlőruhával és hagyja megkelni meleg helyen kb. 4-5 órát. Minden órában forgassa át a tésztát – széleit nyomja be a közepébe és fordítsa meg a tésztát. Ezután hagyja pihenni a tésztát hűtőben, ideálisan egész éjjel.

Reggel vegye ki a tésztát a hűtőből, és még míg hideg, nyújtsa ki 1 ½ cm vastagságra. Vágjon ki a tésztából kör alakú fánkokat (pohár vagy forma segítségével). Ha donutokat szeretne elkészíteni, elég ha kisebb formával lyukat vág ki a közepébe, így gyűrű formát alakít. Maradék tésztát nyújtsa ki és vágjon ki belőle fánkokat, vagy keszítsen el háromszögeket.

Az összes kivágott darabkát tegye át a beolajozott sütőpapírra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, takarja be torlőruhával és hagyja megkelni meleg helyen kb 1 ½ órát. Ha megnyomja az újával és a tészta lassan vissza megy, akkor ideálisan megkelt. Ha pedig egyből vissza ugrik, hagyni kell még teljesen megkelni.

Melegítse be a VitAir meleglevegős fritőzt és fokozatosan helyezze bele a megkelt fánkokat. Hagyja benne, míg nem dagadnak meg és nem lesz arany színük. Rántott fánkokat vegye ki a fritőzből és kenje meg mind a kettő oldalát olvadt vajjal. Szórjon fahéj cukrot a tányérba és még frissen forgassa bele a fánkot. Ezután hagyja kihülni, és belefoghat!

Jó étvágyat!

Ezt a finomságot ezzel a konyhai segítőtársal is elkészítheti:

VitAir forrólevegős fritőz
VitAir forrólevegős fritőz

Ha édesről van szó, inkább gyümölcsös tipus? Akkor próbálja ki a mangós-kókuszos aszalódott tekercseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük