Recepty

Krémový hummus – recept

kremovy-humus

Ako pripraviť hummus zo sušeného cíceru (alebo z konzervy) – super krémový, sýty a chutný, bez nutnosti lúpania cíceru? Tento autentický recept na hummus poskytuje najlepšie tipy a triky, aby ste hummus pripravili ako profesionál.

Čo je to hummus?

Hummus (alebo houmous) pochádza z arabského slova, ktoré znamená cícer. Je to prirodzene vegánsky bezlepkový pokrm z Blízkeho východu. Vyrába sa z vareného cíceru, tahini (mletého sezamu), citrónovej šťavy a cesnaku.

Tradične sa vychutnáva teplý alebo pri izbovej teplote spolu s teplým pita chlebom. Okrem toho je to obľúbený cícerový dip, nátierka a mezze pokrm po celom svete.

Je hummus zdravý?

Hlavnou zložkou hummusu je cícer, ktorý obsahuje veľké množstvo rastlinných bielkovín a vlákniny. Obsahuje aj niekoľko mikroživín, ako napríklad vitamín B6, mangán, vápnik, železo, zinok
a vitamín E.

Pri hummuse je nespočetne veľa možností ako ho vyzdobiť.

Z čoho sa hummus vyrába?

Tento jednoduchý recept na hummus s tahini sa spolieha len na päť kľúčových ingrediencií:

Cícer: Do tohto receptu na hummus môžete použiť varený (zo sušeného) alebo konzervovaný cícer. Pre super krémovú, hladkú zmes je najlepšie použiť mierne „kašovitý“ (rozvarený).
Tahini: Odporúčame domáce tahini. Tahini dodá miernu (nie príliš) horkú, orechovú chuť a bohatosť.
Cesnak: V receptoch na hummus sa tradične používajú čerstvé strúčiky cesnaku, ale výborne chutí aj hummus z pečeného cesnaku.
Soľ: Na dochutenie. Množstvo upravte podľa chuti.
Citrón: Pre najlepšiu chuť použite čerstvú citrónovú šťavu. Množstvo upravujte podľa chuti.
Voda: Ľadová voda môže pomôcť vytvoriť nadýchanejší domáci hummus a dosiahnuť neuveriteľne hodvábny výsledok (bez množstva oleja).

Tahini, mletý sezam, nesmie v hummuse chýbať.

Aké je tajomstvo najlepšieho hummusu?

  • Používajte rozvarený, kašovitý cícer. Varením cíceru ( suchého alebo konzervovaného), kým nie je kašovitý sa získa hladký krémový hummus.
  • Pridajte sódu bikarbónu: Vynechajte 10-15 minút ručného lúpania cíceru. Použite sódu bikarbónu, aby ste dosiahli rovnaké výsledky (teda super hladký hummus). Bude stačiť približne 1 čajová lyžička jedlej sódy na šálku sušeného cícera (alebo ½ čajovej lyžičky na plechovku cícera).
  • Varte, kým nie je cícer kašovitý (v prípade cíceru z konzervy stačí 15-20 minút). Tým zmäknú šupky, aby sa dali hladko rozmixovať. Po uvarení cícer dobre prepláchnite.
  • Rozmixujte ju dostatočne: Nebojte sa nechať mixér zapnutý tak dlho, ako je potrebné. Občas ho zastavte, aby ste oškrabali steny nádoby. Môže to trvať aj 4-5 minút.

Ako uvariť cícer od nuly

Základné kroky na prípravu hummusu zo sušeného cíceru sú nasledovné:

  1. Namočte cícer do veľkého množstva studenej vody s lyžicou jedlej sódy na 8 hodín/noc.
  2. Potom ju sceďte a dobre prepláchnite.
  3. Preložte do veľkého hrnca s väčším množstvom vody a priveďte do varu (prípadne s 1 lyžičkou jedlej sódy). Varte ho, kým nie je mierne rozvarený a kašovitý (60-90 minút). Odstráňte všetku penu, ktorá sa objaví na vrchu vody.
Môžeme využiť či už cícer v konzerve alebo sušený, hummus bude chutiť aj tak výborne.

Ingrediencie

  • 3 šálky uvareného cíceru alebo 2 x 425g plechovky (scedené a s rezervou tekutiny); alebo 1 šálka suchého cíceru
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny potrebná len v prípade, že si cícer varíte sami
  • 1/2 šálky tahini použite kvalitné, surové, nesolené tahini
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy čerstvo vylisovanej z 1 veľkého citróna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 čajovej lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1 šálka ľadovej vody
  • voliteľný olivový olej, na podávanie

Postup

  1. Ak ste to ešte neurobili, uvarte cícer, kým nie je mäkký a kašovitý.
  2. Presuňte všetky ingrediencie (ale len ½ ľadovej vody) do vysokorýchlostného mixéra (alebo kuchynského robota). Mixujte, kým nebude kaša hladká. Prístroj občas zastavte, aby ste mohli zoškrabať steny nádoby.
  3. Ak chcete získať hustejší a krémovejší humus, rozmixujte najprv samotné tahini a citrónovú šťavu na krémovú pastu.
  4. Pridajte viac ľadovej vody po jednej polievkovej lyžici, až do požadovanej konzistencie, ak je konzistencia príliš hustá.
  5. Nakoniec hummus ochutnajte a upravte všetky prísady podľa svojich predstáv. Potom podávajte a vychutnajte si ho!
Všetko, čo potrebujeme k príprave hummusu.

Ako dlho vydrží domáci hummus?

Zvyšky cícerového hummusu skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 4-5 dní.

Môžeme hummus zamraziť?

Hummus sa mrazí veľmi dobre. Jednoducho ho preložte do nádoby vhodnej na mrazenie alebo do XL zásobníka na kocky ľadu, pričom nechajte trochu voľného priestoru na rozšírenie. Takto ho uchovávajte 3-4 mesiace. Prípadne ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja, čím predĺžite dobu skladovania až na 6 mesiacov!

Hummus môžeme servírovať či už v miskách alebo na tanieri.

Čím hummus ozdobiť?

  • Kvapkou extra panenského olivového oleja,
  • paprikou,
  • opečené píniové oriešky,
  • opraženými sezamovými semienkami,
  • olivy,
  • čerstvé bylinky – petržlen, koriander atď.

Čo jesť s hummusom?

  • Pita chlieb a iné ploché chleby,
  • crudites na namáčanie – zelenina ako mrkvové tyčinky, zeler, paprika, uhorka atď.,
  • krekry a čipsy na namáčanie,
  • používajte ako prílohu ku grilovanému mäsu,
  • vychutnajte si ho spolu s falafelom, tabouli, kibbehom a inými dipmi,
  • namažte na sendviče, wrapy, hamburgery, tortilly alebo bagety,
  • pridajte do misiek s buddha šalátom,
  • Zrieďte ju vývarom alebo mliekom a použite ako omáčku na cestoviny.
Arabský chlieb, pita, je jedným z najčastejších jedál, ktoré servírujeme s hummusom.

Hummus s fermentovanou cviklou

Tento recept na hummus z nakladanej cvikly má dokonalý ružový odtieň, je plný tých najlepších chutí a je tak jednoduchý na prípravu! Jemná a chutná cícerová ryža sa zmieša s nakladanou červenou cviklou, citrónovou kôrou, cesnakom, tahini a ďalšími ingredienciami a pripraví vám predjedlo z nakladanej červenej cvikly, ktoré si zamilujete na každú príležitosť.

Krémový hummus vďaka cvikly získava nádhernú ružovú farbu.

Ingrediencie

  • 1 pohár nakladanej repy, odkvapkaný
  • 1 plechovka cíceru, odkvapkaná
  • 1/4 šálky tahini
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry (+ podľa potreby viac na ozdobu)
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja + 1 čajová lyžička na ozdobu
  • Čerstvá petržlenová vňať, čerstvé mleté korenie a opražené sezamové semienka na ozdobu, ak je to potrebné.

Postup

  1. V kuchynskom robote niekoľko minút mixujte cícer s tahini. Pridajte citrónovú kôru, cesnak, soľ a olivový olej. Rozmixujte na hladké pyré.
  2. Primiešajte nakladanú repu.
  3. Rozotrite do misky a navrch nalejte lyžičku olivového oleja.
  4. Ak chcete, ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou, ďalšou citrónovou kôrou, čerstvo posypaným čiernym korením a opečenými sezamovými semienkami.
  5. Podávajte s pita čipsami, uhorkami alebo mrkvou.

Ako si doma pripraviť fermentovanú cviklu?

A na záver menšia rada, ako si doma pripraviť zaváranú cviklu, ktorá je skvelým doplnkom mnohých jedál – napríklad sendvičov, šalátov a hamburgerov – ale je vynikajúca aj samostatne. Ponúkame rýchly prehľad ingrediencií aj s postupom.

Zaváraná cvikla chutí skvele či už v hummuse alebo aj inak.

Ingrediencie

  • 2 kilá čerstvej malej červenej cvikly, stonky odstránené
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 1/2 polievkovej lyžice nakladacej soli
  • 125 mililitrov bieleho octu
  • 1/8 šálky celých klinčekov alebo podľa potreby

Postup

  1. Zhromaždite všetky prísady
  2. Vložte cviklu do veľkého hrnca s vodou tak, aby bola zakrytá. Priveďte ju do varu a varte, kým nezmäkne, približne 15 minút.
  3. Medzitým skontrolujte, či 10 pohárov nie je prasknutých a či v nich nie sú krúžky a všetky poškodené poháre vyhoďte. Ponorte ich do vriacej vody, kým nebude repa hotová. Nové nepoužité viečka a krúžky umyte v teplej mydlovej vode.
  4. Červenú repu sceďte, pričom si vyhraďte 2 šálky vody z repy. Keď je repa dostatočne chladná, ošúpte ju a zbavte šupiek.
  5. Každú sterilizovanú nádobu naplňte cviklou. Rovnomerne rozdeľte klinčeky do pohárov.
  6. Vo veľkom hrnci zmiešajte cukor, 2 šálky vody z cvikly, ocot a soľ na nakladanie; priveďte do rýchleho varu.
  7. Horúcim nálevom zalejte repu v pohároch a uzavrite ich viečkami.
  8. Na dno veľkého hrnca umiestnite stojan a do polovice ho naplňte vodou. Priveďte ju do varu na silnom ohni a potom opatrne spustite poháre do hrnca pomocou držiaka. Medzi pohármi nechajte 2-centimetrové medzery. V prípade potreby prilejte ďalšie množstvo vriacej vody, kým hladina vody nebude aspoň 1 palec nad vrchom pohárov. Vodu priveďte do úplného varu, hrniec zakryte a spracúvajte 10 minút.

Zaváraná cvikla sa hodí skvele nie len k hummusu, ale napríklad chutí výborne ako cviklový šalát alebo sa skvele hodí do šalátu s kozím syrom.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang