Hlavné jedlá

Krokety zo sladkých zemiakov – recept

Receptov na dobré jedlo u nás nájdete viac než dosť (napríklad tento na Lososový burger s wasabi). Príloha je však rovnako dôležitá, ako hlavná časť jedla. Ak vás už omrzela tradičná štvorkombinácia cestoviny- šalát-zemiaky-ryža, je na čase skúsiť niečo nové. Preto sme si pre vás pripravili tento recept na zaujímavé sladké krokety, ktoré sa hodia k mnohým slaným jedlám a tvoria skvelý kontrast s pečeným mäsom.

Ingrediencie:

  • 2-3 veľké sladké zemiaky
  • ¼ čajovej lyžičky škorice
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • Tenké plátky proscciuta
  • 20 kusov zelenej alebo bielej špargle
  • Olej

Na obaľovanie:

  • 1 pohár strúhanky
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica oleja (olivový alebo kokosový, môže byť aj rozpustené maslo)
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu

Postup:

Popichajte sladké zemiaky vidličkou, a upečte ich v rúre predhriatej na 200 °C zhruba 45 minút, alebo pokým nezmäknú. Nechajte vychladnúť.

Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, pripravte si zmes na obaľovanie. Zmiešajte v mixéri všetky ingrediencie okrem oleja a mixujte ich vo svojom robote Bella Pico aspoň 30 sekúnd, pokým sa poriadne nespoja. Postupne prilievajte olej. Ochutnajte zmes – teraz ju môžete dochutiť. Pridať viac soli, cukru, škorice, alebo pridať čierne korenie či čili, ak by ste chceli pripraviť pálivejšiu verziu.

Upečené zemiaky ošúpte a nahrubo roztlačte. Pridajte škoricu, a ak vaše zemiaky nie sú dostatočne sladké, môžete pridať aj cukor. Odložte zmes na hodinu do chladničky a predhrejte rúru na 190 °C.

Zo zemiakovej zmesi vyformujte pomocou dvoch lyžičiek malé krokety. Obaľte ich v strúhankovej zmesi, a poukladajte na naolejovaný plech. Pokvapkajte z vrchu trochou oleja a nechajte piecť 20 minút. Otočte a pečte ďalších 20 minút. Vzniknú vám krásne, chrumkavé krokety.

Ak chcete krokety podávať neskôr, vytvarujte ich a obaľte v strúhankovej zmesi, ale potom ich zmrazte. Keď budete chcieť podávať, len ich upečiete v rúre a je hotovo!

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang